top of page

Testimoniale

Școala de Film e o școală în care se învață curajul. Curajul confruntării cu lumina și întunericul personal, curajul de a fi onest și autentic fără strop de judecată și curajul de a te arăta și celorlalți în felul ăsta. Din toate înșiruirile astea de acte curajoase se naște un mare privilegiu pe care Florin te învață să-l dozezi și să-l guști în cantitățile potrivite. O serie de întâlniri cu părți ale sufletului tău, la care altfel ai avea cu greu acces, devin vii și numai bune de a fi trăite în spațiul ăsta.

​Irina Tufescu, psihoterapeut, absolvent Actorie 1, Actorie 2 și Actorie 3

 

 

 

„La Școala de Film am avut ocazia să trag cu ochiul în spatele ecranului, să văd perspectiva actorului, perspectiva regizorului sau chiar abordarea directorului de casting – de la oameni care se ocupă cu asta în fiecare zi și au rezultate confirmate la festivaluri internaționale. Am fost inițial uimit, apoi bucuros ca lângă mine, colegi de grupă, să fie actori profesioniști – sunt recunoscător pentru fiecare scenă repetată cu ei. Sala de curs a fost, pentru mine, un spațiu în care mă luam la trântă cu ai mei demoni și cu ale mele limite. Eram trântit, de fapt. Apoi, într-o seară, sala de curs n-a mai fost suficientă, am mutat o parte din ea acasă și de atunci am continuat, continui, trântele...
Pe lângă actorie, sau ca parte a ei, am primit lecții de psihologie, filosofie, răbdare, comunicare sau perseverență. Unele dintre diversele tehnici de actorie învățate la Școala de Film pot fi utile și-n „viața reală”, pentru mine asta-i secundar. În primul rând am crescut ca om. Mulțumesc!”​

Stelian Vezetan, director financiar, absolvent Actorie 1, Actorie 2, Scenaristică 1

 

 

 

„Gândindu-mă la experiența mea de la Școala de Film mi-am dat seama de un lucru semnificativ: acolo am lucrat și interacționat numai cu oameni extrem de pasionați de ceea ce fac. Începând cu Florin Șerban, Cosmina Stratan, Andreea Belu, Catălin Dordea, Adrian Nartea, Domnica Cîrciumaru, Marcin Koszałka și continuând cu colegii de la actorie și regie. Am stat o vreme să mă gândesc dacă nu cumva mă înșel, dacă nu cumva e doar o impresie sau o exagerare, dar nu, nu mă înșel. M-am gândit la fiecare pe rând și cred că numitorul comun al tuturor este pasiunea la cote înalte; pentru film/actorie/regie. În plus, Florin este un regizor cu un respect aparte pentru arta actoriei și pentru actori, profesioniști sau aspiranți. Și mai e ceva comun tuturor: generozitatea. Care este și o dovadă a pasiunii.
P.S.: Acum sunt la Scenaristică 1; același trend. ”

​Adrian Neculae - poker specialist, absolvent Actorie 1, Actorie 2 și Scenaristică 1

 

„Pentru mine a fost important că la Actorie 2 am primit o structură și tehnici clare și concrete pe care le pot folosi și exersa în continuare. Exercițiile și provocările diverse m-au ajutat, au fost de folos și discuțiile despre experiențele mentorilor, faptul că am interacționat cu oameni din domeniul filmului diferiți ca stil și ca personalitate; de ajutor au fost și colegii de grupă, am simțit că s-a creat o legătură între noi, ne-am susținut și ajutat, iar pentru mine și acest lucru a fost valoros.
Toți oamenii cu care am lucrat/interacționat la acest curs au fost foarte, foarte implicați, dedicați, pasionați și foarte deschiși să împărtășească și să transmită tot ce au mai bun.
Eu am simțit că am făcut jumătate de facultate în 3 luni.
Dacă aș recomanda acest curs? Cu siguranță da, mi se pare un curs valoros, o bază importantă pe care poți construi mai departe.”

​Octavia Roman - coregraf, absolvent Actorie 1, Actorie 2

 

 

 

„Lucrurile frumoase și bune sunt cel mai greu de exprimat. Și parcă nici nu vrei, de teamă să nu strivești corola de minuni. La Școala de film trăiești o experiență completă. Crezi că te vei duce acolo pentru a afla dacă ai puțin talent, poate te duci din pasiune sau din curiozitate. Și știi ce se întâmplă la finalizarea oricărui modul din cele predate de Florin Serban? Te schimbi. Crești din interior, ca actor și ca om. Înveți sinceritatea cu tine și cu ceilalți. Înveți să asculți și să fii atent. Și ajungi să iubești fiecare moment petrecut acolo și oamenii care au trăit cu tine toate astea. Într-o sală de curs se întamplă minuni.
Mulțumesc, Florin Serban, pentru modulul 1, pentru modulul 2 și pentru toate câte vor urma.
Mulțumesc, Școala de Film, că faci să se întâmple toate aceste lucruri umane și profesionale.”​

Oana Hănțoiu - actriță, absolvent Actorie 1, Actorie 2 , Scenaristică 1

 

 

 

„E cel mai pe bune curs la care am fost în București. Apreciez că nu e cu jumătăți de măsură sau cu zile în care ai chef și zile în care nu ai chef și vii nepregătit. De foarte mult timp căutam un curs pe bune și… l-am găsit. Aș face modulul doi de cel puțin cinci ori fără să mă plictisesc.”​

Andreea Gofiță - actriță, absolvent Actorie 1, Actorie 2

 

 

 

„Nu cred că un rol poate fi făcut <<la șansă>>, bazându-te doar pe instinct. De aceea, aș introduce Actorie 1 și Actorie 2 așa cum se predau la voi în TOATE facultățile de arta spectacolului, în special regie și actorie, din anul 1!”

Adi Drăgănescu  - actor, absolvent Actorie 1, Actorie 2

 

 

 

Ceea ce am apreciat a fost, în primul rând, modul de predare, felul în care a reuşit să menţină exerciţiile distribuite şi exersate în mod echitabil, felul cum explică cu răbdare fiecăruia ce şi unde trebuie să mai lucreze şi unde ar trebui să ajungă... Deci modul lui de a lucra "cu materialul clientului" este ideal într-o meserie ca aceasta, unde "calea" şi modul de a obţine rezultate, ţine de fiecare în parte. Florin Șerban mi-a dat uneltele cu care acum, în sfârşit, pot să "meşteresc".

​Adrian Nartea, actor, absolvent Actorie 1, Regie 1+2

 

 

 

Cursul de  scenaristica cu Florin Șerban a fost unul dintre cele mai bune și frumoase lucruri care mi s-a întâmplat în 2022. Am cu ce compara, pentru că am mai făcut cursuri și ateliere cu scriitori și scenariști, dar nu am întâlnit nicăieri o astfel de dedicație de la profesor pentru studenții săi. Lui Florin chiar îi pasă ce scrii și cum scrii, și tot ce se vrea de la tine e să scrii mai bine. Iar el chiar te va ajuta în aceasta.

Oksana Buga, scenarist, absolvent Scenaristică 1

 

 

Este teribil de greu să fii actor. Dacă până acum apreciam actorii la un nivel superficial, în funcţie de nişte criterii legate doar de finalitatea muncii lor, acum situaţia este alta. După ce am văzut cât de disponibil psihic şi spiritual trebuie să fii, cât efort trebuie să depui să intri într-un rol şi cât să poţi să ieşi, iar toate schimbările astea să nu-ţi lase pitici pe creier şi sechele în inima, acum, acum apreciez mult mai mult actorii.

Florin Șerban este un didact excepțional, un regizor extraordinar și un om așa cum îmi place mie să cunosc. Dacă vreodata vă tentează să încercați să atingeți cu degetul tainele actoriei, îl recomand cu toată recunoștința și umila mea experiență. Și bineînțeles, recomand Școala de Film.

Andreea Burlacu, PR, participant la cursurile Şcolii de Film în cadrul proiectului Prestigio

 

 

 

Unul dintre cele mai puternice momente din viaţa mea s-a întâmplat aici. La finalul unei duble din Actorie 1 am simţit cum aş putea să trăiesc dacă aş avea curaj. Până atunci mi-era greu să-mi asum ce-mi doresc cel mai mult. Mi se părea că trebuie să faci doar ce crezi tu că aşteaptă societatea de la tine. Aici înveţi să te bucuri de ceea ce eşti şi să faci tot ce îţi doreşti să faci.

Isabela Dăogaru, student, absolvent Actorie 1 și Actorie 2

 

 

 

Este un curs extrem de practic și metodic. Cu siguranță cel mai bun curs de scenaristica la care am participat, cel puțin din România. Florin Șerban este un profesor foarte riguros și organizat, dar cu deschidere către feedback. Toate ideile sunt luate în considerare, sunt dezbătute cu colegii de curs și puse în practică la fața locului direct pe text.

E nevoie de timp și dedicare din partea cursantului, așadar e un curs pentru cei dispuși să muncească. Recomand cu căldură!

​Cristian Dorobanțu, regizor/VFX artist, absolvent Scenaristică 1, regie 1+2

 

 

 

Probabil e cea mai bună alegere dacă te interesează scenaristica. Cursul este bine structurat, informațiile se așează treptat, sunt exemplificate,  identificate și discutate în paralel cu scrisul efectiv, adică practica. Feedback-ul este onest și productiv. Atmosfera a fost foarte bună și cred că e o soluție optimă varianta online.

De abia aștept modulul următor!

Ana Maria Moldovan, actor, absolvent Scenaristică 1

 

 

 

Am realizat cât este de greu să interpretezi un rol, dar pe cât este de dificil, pe atât este de frumos. Am descoperit o altă latură a mea şi am înţeles cât de mult reflectă ceea ce simţim şi cât de mult ne influenţează pe noi şi pe cei din jur.

Ana Maria Varty Mihail, actor, absolvent Actorie 1

 

 

 

Mi-a plăcut faptul că am fost luați în serios și am primit credit ca potențiali scenariști, iar în final asta am devenit. Dincolo de cunoștințele acumulate, am rămas cu un scenariu de scurtmetraj propriu pe care pot să-l scot încrezătoare în lume.

Datorită lui Florin Șerban, am înțeles toată dinamica din spatele unui scenariu de film, de la alegerea temei și transpunerea ei în scris, până la participarea în cadrul unei competiții de proiecte. În plus, observațiile punctuale și exercițiile personalizate m-au ajutat să depășesc anumite vulnerabilități și să sedimentez în mine cunoștințe care, fără îndoială, vor deschide curând noi oportunități. Mulțumesc.

Mihaela Vancea, critic literar, absolvent Scenaristică 1 și Scenaristică 2

 

 

 

Mi-am recâştigat curajul de a experimenta pasiunea pentru actorie, iar în general, îţi recâştigi curajul de a renunţa la temerile care te paralizează în timp ce viaţa te parcurge pe tine, atunci când ar trebui să fie invers.

Maglina Filimon, manager, absolvent Actorie 1 și Actorie 2

 

 

 

Aceste cursuri m-au făcut să gândesc altfel, să mă gândesc la cei de lângă mine, să nu mai abuzez de bunătatea oamenilor, să respect oamenii mai bine, să fiu mai bun, mai maleabil, să ajut oamenii dacă pot, să-i apăr de oamenii răi şi fără scrupule, să fiu cu capul pe umeri, să pot avea propia imaginaţie şi să mă cunosc pe mine însumi.

​Robert Soare, electrician, absolvent Actorie 1 și Actorie 2

 

 

Cel mai fascinant lucru a fost că nu a existat o reţetă universală, nu au existat algoritmi şi teoreme pe care să le aplicăm cu toţii, metoda lui Florin Şerban a fost personalizată pentru fiecare din noi, în funcţie de configuraţia psihică a fiecăruia.

Analizându-ne cu atenţie şi descoperind ce butoane trebuie apăsate, Florin Şerban ne-a predat, în primul rând, o lecţie individuală despre noi, despre ce trebuie să facă fiecare în parte pentru a reuşi să ajungă un actor complet. A fost singura dată în viaţa mea când, urmând nişte cursuri, nu am simţit că sunt doar un receptor căruia îi este adresat un mesaj universal. Am fost interlocutor, iar mesajele s-au mulat pe cine sunt eu cu adevărat.

Ruxandra Burcescu, scriitor, absolvent Actorie 1 și Actorie 2

 

 

 

Aceste cursuri m-au ajutat, în primul rând, profesional, am învăţat o tehnică de actorie pentru film, în România neexistând astfel de cursuri într-o facultate cu profil actorie, iar în al doilea rând, m-au ajutat să descopăr adevăruri despre mine.

​Mihai Rîpan, actor, absolvent Actorie 1 şi Actorie 2

 

 

 

Legăturile mele cu Școala de Film sunt destul de vechi. Totul a început în urmă cu zece ani.

Când îmi găsisem liniștea după câteva experiențe de viață crâncene, am văzut un anunț prin care Florin Șerban anunța că organizează atelierul „Chipul care spune o poveste”, la Cluj, în timpul TIFF-ului.

Am fost acceptat ca participant, fără să știu, și la ceea ce atunci era totodată un casting pentru filmul „Box”. Sigur că fața mea transmitea multe, dar un boxer cu ochelari nu era tocmai ceea ce căutau ei în acele momente.

Atelierul a fost condus pe durata a două zile de regretatul Emil Slotea, care la acea vreme era director de casting. A decurs destul de bine, însă la final nu am primit niciun fel de feedback. Trei luni mai târziu m-am întâlnit absolut întâmplător cu domnul Slotea, care depunea în continuare mari eforturi să găsească un actor potrivit, la un concurs de box, la Călărași. Atunci am primit în sfârșit feed-back-ul pe care mi-l doream atât de tare: „Băă, să știi că mie mi-a plăcut de tine atunci la Cluj. Ține-te de asta, nu te mai ține de prostii, că asta e de tine. Du-te la Școala de Actorie, vezi că se fac înscrieri în curând!”

 

Dacă un om cu atâta experiență în spate mi-a vorbit așa, am decis să îi ascult sfatul. Problema a fost că, încă o dată, șeful cel mare a decis altceva. La scurt timp am aflat că am probleme de sănătate destul de serioase. Recuperarea a fost lungă și plină de frustrări – asta și din cauza nepăsării și a mediocrității sistemului medical românesc; și a indolenței propriei mele familii.

 

În cele din urmă am revenit pe linia de plutire și am reușit să mă înscriu la cursurile Școlii de Actorie. De data asta însă eram tare „certat cu lumea”. Nu mai vorbeam cu mama mea de un an de zile, lucram într-un mediu corporatist pe care îl detestam și mă complăceam într-o serie de relații care nu duceau nicăieri.

 

Când au început cursurile am fost surprins într-un mod foarte plăcut. Am descoperit că aveam o chimie foarte frumoasă cu Florin, un om față de care sunt, totuși, destul de diferit. El și Minodora sunt, de altfel, printre puținii oameni care m-au tratat cu adevărat cu respect în România.

Pe măsură ce timpul trecea, am început să capăt încredere și să mă deschid. Florin, cu sensibilitatea care îl caracterizează, m-a ajutat să prind curaj, să arăt unde mă doare și să îmi spun păsul. Spre final devenise ca un drog. Deși în acea perioadă aveam două locuri de muncă și lucram la teza de licență (la zece ani de la terminarea facultății!), la cursuri descopeream surse nebănuite de energie și aș fi vrut să rămânem mult după miezul nopții, dacă ar fi fost posibil.

 

În urma exercițiilor pe care le-am făcut, am simțit o transformare uriașă la nivel personal. Am reușit să îmi accept așa cum sunt familia și mediul din care provin, am renunțat la orice fel de relație care nu ducea nicăieri și am ales să lucrez doar pentru proiecte în care cred. De asemenea, tehnicile de actorie pe care le-am deprins îmi sunt foarte utile în viața profesională; acum lucrez ca interpret și trebuie să mă pricep să îmi controlez emoțiile. Și în viața de zi cu zi am descoperit utilitatea cursurilor, când m-am lovit de situații în care a trebuit să îmi păstrez sângele rece.

 

Știu că sunt încă departe de a fi un actor/scenarist profesionist în toată puterea cuvântului însă aceste cursuri m-au ajutat să îmi găsesc un sens. Mi-ați stârnit pasiunea și sunt foarte curios cât de departe o să ajung în această aventură. Așa că o să încerc să vă fiu alături cât de mult pot.

​Cezar Florea, traducător/interpret, absolvent Actorie 1, Scenaristică 1, Scenaristică 2

bottom of page